Groentips & Groeninfo

Winterstek

Philadelphus (Boerenjasmijn)

Een leuk werkje voor een mooie winterdag is het nemen van houtige stekken van struiken en kleinfruit. De winter is daar dé tijd voor.

Geschikt voor…

Veel bladverliezende struiken of vaste planten, waaronder Cornus, Vlinderstruik (Buddlea davidii), Viburnum, bruidsbloem (Deutzia), boerenjasmijn (Philadelphus), Weigela, Forsythsia en roos.

Fruitstruiken, onder andere rode-, witte-, zwarte- of kruisbes (Ribes). Ook vijg is mogelijk.

Veel
klimmers zoals kamperfoelie (Lonicera) en wilde wingerd.

Wanneer is winterstek mogelijk

De beste periode voor de winterstek is in de periode tussen eind november tot eind winter. In elk geval wachten tot het moment waarop al het blad is afgevallen en niet tijdens een vorstperiode. Het beste moment is na het vallen van het blad en vlak voor het openen van de knoppen in het voorjaar.

Hoe gaan we te werk

·         Werk met een goed schoongemaakt en vlijmscherp mes of snoeischaar.

·         Kies stevige en gezonde scheuten van het afgelopen jaar.

·         Verwijder de (zachte) toppen.

·         Knip of snij de scheut in stukken van 15 tot maximaal 30 cm. De onderzijde van de stek onder een knop schuin afknippen of snijden en de bovenkant recht en direct snijden of knippen bóven een knop. Door schuin af te snijden of knippen is de wond groter wat de wortelvorming bevordert.

·         Kies een stuk grond met enige beschutting, niet in de volle zon. Strooi wat compost over de grond (een emmer per m2). Maak een sleuf van 15-20cm diep. Strooi wat scherp zand in de sleuf voor een goede afwatering.

·         Dip de schuine onderkant van de stek in stekpoeder en leg deze in de sleuf. 2/3 deel van de stek komt onder de grond. De knoppen boven de grond zijn noodzakelijk voor het uitschieten in het voorjaar.

·         Houdt tussen twee stekken 10 à 15 cm aan. Tussen de sleuven is de afstand 40 cm.

·         Maak de sleuf dicht en druk de grond goed aan. Bescherm de stekken tegen langdurige en strenge vorst en controleer gedurende de zomer of de grond niet teveel uitdroogt.

·         De gewortelde stekken kunnen in de herfst worden uitgezet in de tuin of opgepot. En mocht u er teveel hebben, dan kunt u vast iemand een plezier doen met een nieuwe struik.

Tip: als u meerdere soorten stekt, vergeet dan niet om een label met de juiste omschrijving bij de stekken te plaatsen.

Stekken in containers

Wilt u maar een paar stekken nemen, dan kunt u gebruik maken van potten in plaats van de stekken in de tuin uit te zetten. Neem daarvoor een diepe pot, met een mengsel van halfom zand en potgrond. Steek de stekken langs de rand van de pot. Zet de pot in een koude bak tot de herfst. Let erop dat de grond niet uitdroogt.

meer
Een winterstek is 15 - 30cm lang.
22
Oct
Overal ‘groene mannetjes’ - Blik op de Tuin 924/2019
22
Oct
Herfstbloeiers