Groentips & Groeninfo

Zorg voor biodiversiteit in je tuin

Biodiversiteit staat voor biologische verscheidenheid. Voor alle leven op aarde is biodiversiteit van belang. Planten en dieren, inclusief mensen, zijn onderdeel van een levensgemeenschap. Het wegvallen van één of meer soorten in een levensgemeenschap kan fataal zijn voor alle soorten die van de verdwenen soort(en) afhankelijk zijn.

Een goed voorbeeld van deze afhankelijkheid is de honingbij. Honingbijen dragen wezenlijk bij aan ons noodzakelijke voedselpakket. Zonder stuifmeel en nectar geen bijen en zonder bijen geen of aanzienlijk minder fruit, vruchten en zaden, die nodig zijn om de planten te kweken die wij eten.

Als bezitter van een tuin kun je actief bijdragen aan het behouden van de biodiversiteit door soorten aan te planten die honing en nectar voor bijen en andere insecten leveren. Dat kan ook in een geveltuintje of een plantenbak. Je kunt zorgen voor een schuil- en voortplantingsplek voor allerlei insecten door een insectenhotel op te hangen. Wat ook helpt? Je tuin in de winter iets minder netjes opruimen.

Veel van die insecten zoals zweefvliegen, gaasvliegen, roofwantsen, lieveheersbeestjes, graaf- en sluipwespen helpen je bij het gezond houden van je tuin omdat ze leven van bladluizen, rupsen en larven van schadelijke insecten. Zo lok je ook vogels naar je tuin. Planten, vooral bloeiende struiken, die je hebt aangeplant voor insecten leveren voor vogels in het najaar eetbare zaden en bessen op.

meer
22
Oct
Overal ‘groene mannetjes’ - Blik op de Tuin 924/2019
22
Oct
Herfstbloeiers