Groentips & Groeninfo

Wat kun je composteren?

 Alle plantaardig materiaal uit keuken en tuin.

Groen materiaal: Gras, Onkruid zonder zaden, Wortelonkruiden (brandnetel, zevenblad) zonder de wortels , Zacht snoeimateriaal en plantenresten, verwelkte snijbloemen, Ongekookte groente- en fruitresten (citrusschillen fijngesneden), Koffiedrab met zakje, Theebladeren en -zakjes (zonder nietje!), Mest van planteneters: kippen, cavia, konijn, Eierschalen,

Bruin materiaal: Droog blad, droge dennennaalden, Snoeisel van de heg, coniferengroen heel goed fijn maken, Goed versnipperd snoeihout ( door de hakselaar halen), Hooi = droog gras,, Stro, Papier van de keukenrol, Zaagsel in kleine hoeveelheden (van onbehandeld hout, goed mengen met ander materiaal tegen samenkoeken), Houtkrullen van onbehandeld hout.

Niet geschikt: Gekookte voedingsmiddelen, vlees, vis, kaas of grote hoeveelheden brood. Dat trekt ongedierte aan!, Mest van vleesetende huisdieren, in verband met mogelijke besmetting, Vet, sauzen enz., Gekleurd papier, Houtskool,as, Kattenbakkorrels

Hoe ga je te werk? Kies een vat, bak of hoop die past bij de afmeting van je tuin, dus bij de hoeveelheid afval die je kunt verwachten., Maak je materiaal zo fijn mogelijk. Meng zacht, nat (groen) materiaal met een ongeveer gelijke droog (bruin)materiaal. Het groene materiaal bevat veel stikstof, het bruine meer koolstof. Een goed evenwicht is belangrijk voor het succesvol laten verlopen van het composteringsproces. Zorg dat het mengsel luchtig in het vat of bak wordt aangebracht. Gebruik een stok om gaten te prikken in het materiaal (niet om om te roeren). Begin met een laagje grof materiaal (plantenstengels) op de bodem. Heb je regelmatig veel grasmaaisel, houd dan wat droog blad, kort geknipt stro of dennennaalden bij de hand om het te mengen of afwisselend in dunne laagjes in de bak te doen. Klop onkruid en plantenresten goed uit,zodat er niet te veel zand in de compost komt. Heb je veel materiaal en een grote bak of hoop, zet hem dan om de twee tot drie maanden om. Oogst regelmatig de compost.

Wat kan ik doen met de compost? Rijpe compost (ruikt en ziet er uit als bosgrond) vermengen met je tuingrond bij het planten van nieuwe vaste planten, bomen, struiken. Rijpe compost in het voorjaar licht inwerken om je bodem te verbeteren. Goed gezeefde rijpe compost in het voorjaar in een dunne laag over je gazon verspreiden. Half rijpe compost (er zitten nog stukjes half verteerd blad en takjes in) als mulchmateriaal tussen vaste planten, bomen en struiken strooien in het najaar. Heb je veel halfrijpe compost, dan kun je het, ook in het najaar, gebruiken om de lege bedden in de groentetuin te bedekken. Zeven en gebruiken in je eigen potgrondmensel (gelijke delen compost, tuingrond, gezeefde bladaarde en scherp zand).

Heeft u vragen over composteren en toepassen van compost, mail ze dan naar info(at)boxtel.groei.nl. U krijgt zo spoedig mogelijk antwoord.

Naar boven

meer
22
Oct
Overal ‘groene mannetjes’ - Blik op de Tuin 924/2019
22
Oct
Herfstbloeiers